CAMPANIE DE INFORMARE A CETĂȚENILOR DESPRE RISCUL TRAFICULUI DE PERSOANE

Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului, aducând atingere demnității și integrității ființei umane. Implicațiile profunde ale fenomenului sunt resimțite de la nivel individual, asupra victimelor și persoanelor apropiate acestora, și până la nivelul statelor și relațiilor dintre acestea.

Strategia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024 – 2028  consideră că lupta împotriva traficului de persoane și protecția victimelor acestei infracțiuni reprezintă o prioritate a autorităților române, ca urmare a impactului negativ în planurile economic, social și al securității. România continuă să fie o țară de origine pentru victimele traficului de persoane, cetățeni români fiind exploatați atât în interiorul țării, cât și în statele europene. În ultimii ani, însă, datele statistice sugerează că țara noastră începe să devină o destinație pentru victimele traficului provenite din alte state, în special din zona Asia.

În vederea creșterii gradului de informare a cetățenilor despre riscurile traficului de persoane, Poliția Locală Sector 2, în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane,  continuă campania de prevenire și conștientizare cu privire la acest fenomen. Activitățile de informare au continuat la Centrul de Refugiați din Ucraina – Edmond, unde beneficiarii centrului au primit materiale scrise și informații utile, în limba ucraineană, cu ajutorul unui translator voluntar.

Cei 90 de beneficiari ai centrului care au participat la dialogul pe această temă, au pus întrebări și au prezentat diverse situații cu care s-au întâlnit în România.

Campania continua până la Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane, desemnată de Comisia Europeană în data de 18 octombrie.