GHIDUL CETĂȚEANULUI PENTRU SEZONUL RECE (TEMPERATURI SCĂZUTE)

30 IANUARIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOALĂ

„Nonviolența este arma celor puternici” – Gandhi

 

Marcăm astăzi Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, al cărei scop este promovarea ideii de educare a copiilor în spiritul păcii, armoniei, solidarității, respectului, toleranței, dialogului, cooperării etc. Ziua de 30 ianuarie reprezintă un prilej pentru a ne uni vocile și a spune un NU hotărât violenței și agresiunii școlare.

Indiferent că este vorba despre intimidare verbală sau fizică, hărțuire sexuală sau pedepse corporale, violența în școli este, din păcate prezentă în viața cotidiană a elevilor. Violența în mediul școlar poate apărea atât între elevi, sau chiar și în raportul elev-profesor.

În 1964, poetul spaniol Llorenç Vidal Vidal a fondat această zi, cunoscută și ca Ziua Internațională a Nonviolenței și Păcii. Este o inițiativă mondială, independentă, liberă și nonguvernamentală, ce dorește sensibilizarea oamenilor cu privire la violența din școli. Această zi promovează armonia, toleranța, solidaritatea și respectul față de drepturile omului. Este celebrată pe 30 ianuarie, reprezentând ziua în care s-a stins din viață Mahatma Gandhi (1869-1948), o personalitate ce a promovat pacea și nonviolența.

Pe lângă adulți și educatori și noi avem responsabilitatea de a lupta împotriva actelor de violență. Pentru a-i ajuta pe copii să aleagă nonviolența și să facă din mediul școlar un loc primitor și sigur pentru toți.

Echipa noastră de specialiști are membri în Grupurile de acțiune antibullying din școli și a  creat o serie de materiale potrivite pentru a fi integrate în cadrul orelor de dirigenție sau la intervențiile solicitate în caz de incidente.

E nevoie de conjugarea eforturilor tuturor pentru a le asigura copiilor un mediu prietenos, de protecție,  contribuind împreună la educarea și formarea copiilor, care trebuie să înțeleagă că este important să adopte o conduită preventivă, să dezvolte spiritul nonviolenței și să nu trateze cu indiferență cazurile de abuz din școală.