Măsurile minimale de prevenire a incendiilor la obiectivele de cult cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paște
Citește mai departe...
MĂSURI DE PREVENIRE PRIVIND ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE, A RESTURILOR VEGETALE, A GUNOAIELOR ȘI A ALTOR MATERIALE COMBUSTIBILE
Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în această perioadă se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor de vegetația uscată. Pentru evitarea producerii incendiilor datorate acțiunilor de ardere a vegetației uscate, miriștilor, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Dealul Spirii” București-Ilfov face apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- Aceste activități nu vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă și secetă și la lăsarea întunericului;
- Supravegherea în permanență a focului până la stingerea completă a acestuia;
- După arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acțiunea curenților de aer sau împrăștierea resturilor aprinse;
- Asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă și a unor unelte (lopeți, măturoaie, etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
- Arderea miriștilor, vegetației uscate, resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;
- Arderea resturilor se vă face la o distanță de minimum 10 m față de materialele combustibile (construcții, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, etc.) și 40 m față de locurile cu pericol de explozie, gaze și lichide combustibile;
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situații de urgență: emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens (conf. art. 97 din OMAI 163/2007).
Condițiile utilizării focului deschis pentru arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Internelor și Reformei Administrative și al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008.
Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingerea incendiilor, ,,arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale are consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, producerea de pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.
CUM ACORDĂM PRIMUL AJUTOR:
Cum acordăm primul ajutor în caz de: arsură, intoxicație cu fum, șoc anafilactic, plagă deschisă, înec cu mâncare.
Citește mai departe...
RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:
Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
Citește mai departe...
PESTE CÂTEVA SĂPTĂMÂNI VĂ ÎNCEPE VACANȚA DE VARĂ!
În vederea reducerii riscului de victimizare și de implicare a elevilor în activități infracționale pe perioada de vară polițiștii locali vă reamintesc câteva sfaturi preventive.
Citește mai departe...
EVITAȚI SĂ DEVENIȚI VICTIMA UNEI TÂLHĂRII!
În vederea reducerii riscului de victimizare polițiștii locali vă reamintesc câteva sfaturi preventive.
Citește mai departe...
PROTEJAȚI-VĂ LOCUINȚA DE HOȚI!
Pentru evitarea furturilor din locuințe polițiștii locali vă reamintesc câteva sfaturi preventive.
Citește mai departe...
FERIȚI-VĂ DE INȘELĂTORIILE PRIN TELEFON!
Pentru a vă feri de înșelătoriile prin telefon polițiștii locali vă reamintesc câteva sfaturi preventive.
Citește mai departe...
PROTEJAȚI-VĂ DE FURTURILE DIN BUZUNARE!
Sfaturi ale polițiștilor locali pentru evitarea furturilor din buzunare în mijloacele de transport în comun.
Citește mai departe...
AVEȚI TERENURI NEÎMPREJMUITE ȘI NESALUBRIZATE?
ATENȚIE! POLIȚIA LOCALĂ SECTOR 2 APLICĂ MĂSURILE LEGALE!
Poliția Locala Sector 2, prin Serviciul Protecția Mediului, continuă seria acțiunilor de monitorizare și salubrizare a terenurilor din sector și vor trimite somații proprietarilor de terenuri, amintindu-le ce obligații au.
Vă informăm că în conformitate cu HCGMB 120/2010 – Cap. 5, Art. 9, alin 2
i) Persoanele fizice și juridice au obligația să asigure o permanenta stare de salubrizare și igienizare pe terenurile pe care le dețin cu orice titlu. Aceste terenuri vor fi obligatoriu împrejmuite .
ATENȚIE! AMENZILE SUNT CUPRINSE ÎNTRE 2000 – 5000 LEI!
{gallery}stories/sfaturi/tnn{/gallery}
ATENȚIE ELEVI! NU DEVENIȚI VICTIME ALE ACCIDENTELOR RUTIERE!
- CIRCULAȚI numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe căi laterale sau pe partea stângă a drumului public;
- NU traversați strada prin loc nepermis, în fugă sau fără să vă asigurați. TRAVERSAȚI numai prin locurile special amenajate;
- NU prelungiți timpul de traversare și nu vă opriți fără motiv;
- NU vă angajați în traversare atunci când se apropie mașina salvării, a pompierilor, a poliției sau coloana oficială;
- NU vă angajați în traversare prin fața sau spatele unui autovehicul sau tramvai, care staționează;
- NU traversați calea ferată, când semnalul luminos sau poziția barierei sau semibarierei interzice trecerea;
- NU vă jucați printre mașini, în fața sau în spatele autovehiculelor staționate;
- NU staționați pe carosabil;
- Așteptarea mijloacelor de transport în comun să se facă stând numai pe trotuar sau acostament și nu pe carosabil;
- NU circulați agățați de scările mijloacelor de transport în comun. JOACA PE STRADĂ ESTE INTERZISĂ!
{gallery}stories/sfaturi/ae{/gallery}
Cum poți contribui la prevenirea violenței în școală?
Iată cum poți să îl ajuți pe copilul tău să nu devina victima sau inițiator al violenței la școală:
1. Învață-l pe copil să comunice nonviolent. Chiar dacă acțiunile celor din jur îi trezesc emoții neplăcute, învață-l să evite să folosească un ton ridicat, cuvinte dure sau gesturi violente.
2. Recomandă-i să nu intervină în conflictele fizice în care sunt implicați alți copii, ci să cheme un adult care să aplaneze conflictul.
3. Învață-l că atunci când un prieten apropiat este agresat de către alt coleg, să rămână neutru și să avertizeze un cadru didactic sau un paznic.
4. Este bine să nu se lase antrenat în confruntări cu alți elevi mai mari ori care dispun de diverse arme sau obiecte pe care le pot folosi drept arme.
5. Învață-l să recunoască emoțiile proprii, dar și emoțiile celor din jur.
6. Recomandă-i să nu reacționeze impulsiv. Cum poate face acest lucru? Poate folosi tehnica ”Stop gândire”, care presupune a te opri din elaborarea oricărei concluzii și de a număra în mod descrescător de la 10 la 1, în timp ce respiri în 4 timpi pentru a-ți induce o stare de relaxare. Astfel, pot fi evitate deciziile greșite, care sunt de multe ori luate în graba sau sub efectul unor emoții precum furia și supărarea.
7. Învață-l să ierte actele celorlalți copii, chiar dacă se simte jignit, frustrat sau nedreptățit.
8. Învață-l să își ceara scuze când greșește și să își asume responsabilitatea pentru actele sale.
9. Prezintă-i situații ipotetice în care copiii sunt implicați în conflicte violente la scoală. Cere-i părerea despre cea mai buna modalitate de rezolvare a unei asemenea situații, despre cum ar fi putut fi evitată și întreabă-l cum ar reacționa el dacă s-ar afla într-o asemenea situație.
10. Discută cu învățătoarea copilului tău despre modalități în care puteți colabora pentru a-i învăța pe copii modalități nonviolente de rezolvare a conflictelor: jocuri, concursuri, activități în afara școlii etc.
Sfaturi pentru profesori:
• dacă ești dirigentele unei clase, poți folosi orele de dirigenție pentru a discuta despre violență. Le poți aduce documentare în cadrul orelor; vizualizarea și discutarea unor astfel de cazuri iți vor ajuta elevii să conștientizeze cat de periculoasă este violența în scoală și unde anume poate duce
• încearcă să fii calm în orice situație. Elevul reacționează imediat dacă ridici vocea sau îl insulți. Nu uita că tu ești responsabil de educația lui în timpul pe care-l petrece la scoală și te percepe ca pe un model. E timpul să-i dai un exemplu bun dacă te aștepți să se comporte și el civilizat
• apelează la o simulare a unui proces pentru dezbaterea unui caz de violență în școli. Această activitatea te va aduce în mijlocul lor, vei vedea cum gândesc și vei putea acționa. Explica-le cu ce anume greșesc dacă au gândit într-un anumit fel și ce alte soluții vezi pentru cazul de violență abordat. Jocurile de rol sunt un instrument util în astfel de situații, copiii pot încerca diferite posturi
• dacă ai un elev violent în clasa trebuie să te interesezi de cauzele care îl conduc spre o atitudine violentă. Propune-i câteva ore cu psihologul scolii, discută cu părinții. Nu-l învinovăți că e un bătăuș și că nu merită atenție.
Sfaturi pentru părinți:
• dacă nu vrei un copil violent, ai grijă să nu asiste la certurile din familie. Nu folosi injurii la adresa celorlalți de față cu el și învață-l să fie tolerant cu prietenii și colegii.
• interesează-te de comportamentul lui la scoală frecvent. Întreabă-l dacă are colegi violenți și cum reacționează el când se iscă o bătaie în clasă
• nu-l lăsa să se uite la desene animate care conțin scene de violență de la o vârstă mica. Nu va înțelege că nu bine să lovească pe cineva și ce consecințe are acest lucru
• dacă ai un copil obraznic, cu multă energie, un sport îl poate ajuta să-și controleze pornirile
• învață-l să-i respecte pe cei din jur și să nu-și tachineze colegiiCe trebuie să anunţaţi atunci când sunaţi :
Ce urgenţe aveţi;
Locul evenimentului;
Unde vă aflaţi;
De la ce număr de telefon sunaţi;
Cum vă numiţi.
După furnizarea acestor date trebuie să rămâneţi la telefon pentru a se lua legătura cu agenţia de urgenţă de care aveţi nevoie și pentru a primi eventualele recomandări.
Operatorul evaluează urgenţa apelului în funcţie de informaţiile primite și transmite aceste informaţii la agenţia/agenţiile de urgenţă abilitate în rezolvarea cazului respectiv.
Ce trebuie să faceţi într-o situaţie de urgenţă:Fiţi calmi și evaluaţi cu atenţie situaţia!
Concentraţi-vă asupra a ceea ce urmează să solicitaţi!
Nu vă pierdeţi răbdarea și răspundeţi corect la toate întrebările!
Nu închideţi până nu vi se spune!
Nu uitaţi, timpul e preţios în cazul unei urgenţe!
Vi se par sâcâitoare întrebările puse de operator? Trebuie să ştiţi că sunt întrebări standard.
De corectitudinea răspunsurilor dumneavoastră depinde rapiditatea intervenţiei.
CUM VĂ PROTEJAŢI ÎMPOTRIVA TÂLHARILOR SAU A FURTURILOR DIN BUZUNARE ȘI GENŢI:
Nu purtaţi obiecte valoroase ostentativ, ascunzându-le cât mai mult vederii altor persoane;
Nu purtaţi sume mari de bani asupra dumneavoastră, iar în situaţia în care le aveţi evitaţi că și ceilalţi să aibă cunoştinţă de acest fapt;
Bunurile sau valorile care le aveţi la dumneavoastră, încercaţi să le puneţi într-un buzunar interior, cât mai ascuns vederii;
Evitaţi să vă deplasaţi prin locuri întunecoase, mai ales dacă aveţi sume de bani la dumneavoastră;
Uitaţi-vă la persoanele de lângă dumneavoastră, astfel încât în situaţia în care vi se intamplă ceva să puteţi da cât mai multe informaţii forţelor de ordine;
Evitaţi portul telefoanelor mobile la vedere și limitaţi pe cât posibil convorbirile în public;
Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute; instruiţi-vă în acest sens și copiii;
Când liftul nu functionează fiţi atenţi la cei care urcă odată cu dumneavoastră.
ATENȚIE LA BUZUNARE
Acționează de preferință în locuri aglomerate. Hoții, șuții, cum li se mai spune, profită de îmbulzeală, atentând, ca din greșeală, la buzunarul sau poșeta altuia.
Atenție sporită...
• În preajma sărbătorilor, când magazinele sunt asaltate de cumpărători, apar și hoții;
• Hoții de buzunare operează în echipă, iar fiecare membru are un rol bine stabilit; De pildă, unul provoacă înghesuială, altul sustrage portofelul, iar altul, plasat în spatele acestuia, primește obiectul furat;
• Hoții de buzunare se îmbracă, de obicei, curat, chiar elegant, pentru a nu atrage atenția;
• Hoții maschează mâna cu care operează cu o sacoșa, o pungă, un fular, o haină etc.
• Nu purtați portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor ci păstrați-l în buzunarul interior și asigurați-l cu nasturi sau cu fermoar;
• Banii se țin în buzunarul de la piept, cat mai aproape de corp ;
• Manevrați banii în interiorul poșetelor;
• Dacă transportați o suma mare de bani, evitați cu desăvârșire locurile aglomerate; Luați un taxi până acasă, îngrijiți-vă să fiți însoțite de o rudă, un prieten sau cunoștință.
FURTURI DIN AUTOVEHICULE
Fie că sunt tineri amatori de distracții, hoți specializați, organizați sau ocazionali, hoții de mașini „dau bătaie de cap” polițiilor din toată lumea. E în puterea noastră să acționăm pentru a ne securiza bunurile…
Reguli de prevenție:
Nu „invitați” hoții să vă fure mașina…atenție la uitatul cheilor în contact;
Nu parcați la întâmplare, căutați un loc bine iluminat și suficient de frecventat;
Nu lăsați niciodată motorul pornit;
Răsuciți bine cheia în contact și blocați volanul până se înțepenește;
Păstrați separat cheile locuinței de cheile mașinii;
Nu lăsați niciodată în mașină actele, banii, cărțile de credit, ordinele de plată;
Rețineți seria de pe jantele mașinii;
Nu lăsați niciodată în portbagaj roata de rezervă;
Un sistem antifurt eficient constă în prinderea pedalei de volan. Un hoț nu are cum să-l desfacă și să plece cu mașina decât dacă cunoaște cifrul;
Montați un sistem de alarmare sonor și luminos.
PROTEJAREA LOCUINȚELOR
Cui îi place oare să fie „vizitat” de hoți? Desigur, nimănui.
Dar ce facem pentru a preîntâmpina o asemenea situație neplăcută? Cum ne securizam locuința?
• Solicitați sprijin pentru supravegherea locuințelor;
• Când vedeți o persoană străină în curtea sau la ușa vecinilor, nu ezitați să o întrebați pe cine caută;
• Nu divulgați oricui date despre vecinii dumneavoastră;
• Sfătuiți-vă copiii să procedeze la fel;
• Nu tolerați prezența în preajma imobilului a vânzătorilor ambulanți, vagabonzilor, cerșetorilor, a tuturor persoanelor care au o înfățișare și o comportare suspectă;
• Memorați orice amănunt suspect, rețineți semnalmentele persoanelor, marca și numărul de înmatriculare al autoturismelor;
• Dacă plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă rugați un vecin să vă ia corespondenta din cutia de scrisori, poate reprezenta un indiciu pentru hoți;
• Nu lăsați locuința să pară a fi părăsită;
• Dacă ieșiți seara la plimbare lăsați radioul deschis într-un loc care să permită să fie auzit de la ușă;
• Depozitați obiectele de valoare într-un loc sigur;
• Nu vă anunțați absenta de la domiciliu, în cazul în care plecați de acasă;
• Atenție la anunțurile date la mica publicitate, poate fi un pont gata servit hoțului. Insistați să nu se lase în ușă sau în poartă biletele de genul „Revin peste o oră”, „Te-am căutat”, „Sunați-mă la telefon după ora X” etc
SFATURI PENTRU PREVENIREA EFRACȚIILOR
Asigurarea ușilor și ferestrelor:
Acolo unde intrarea se face direct din stradă montați uși duble;
Echipați ușile cu sisteme de prindere solide, inclusiv cu bolțuri;
Atenție la ușile din spate și la cele de serviciu (dacă nu le puteți asigura, blocați-le!);
Instalați sonerii și montați vizor;
Ușile cu geam asigurați-le prin interior cu gratii;
Împiedicați deschiderea ușilor culisante cu ajutorul unor pene de metal sau lemn, șuruburi cu filet din interior etc.
Înlocuiți cercevelele defecte.
Reguli privind lacătele:
La ușile grele, aplicați două lacăte, de modele diferite;
Instalați un lacăt de un țol la toate ușile exterioare și cu dublu cilindru la ușile cu lambriuri de sticla;
Folosiți lacăte cu belciuge solide (cel cu nitul cat mai lung prezinta mai multa siguranță);
Montați numai belciuge cu ochiuri sudate;
Dacă belciugele au fost cumva scoase, nu le montați în același loc și aveți grija să astupați fostele orificii;
Nu montați lacăte vechi.
Protecția teraselor:
Spațiile dintre armături să fie mai mici pentru a nu permite cuiva să se strecoare
La ferestrele deschise, cu trepte, îndreptați-vă atenția asupra ușilor și ferestrelor care comunica cu ele. Asigurați aceste uși și ferestre cu încuietori solide, bare metalice sau din lemn.
PREGATIREA ANTIINFRACȚIONALĂ A POPULAȚIEI
Autorii de infracțiuni se bazează pe neglijenta proprietarilor și, în momentul în care trec la acțiune, se află în cea mai înfrigurată competiție cu timpul. Ei caută să execute "operația " cat mai rapid posibil pentru a evita riscul de a fi surprinși în locuință. Că atare, un "obstacol" cat de mic pe care îl întâlnesc și care pentru un om obișnuit pare un lucru neînsemnat, spărgătorilor de locuințe le ridică "probleme".
Dând dovadă de vigilență, putem lua câteva măsuri de securizare a locuinței, pe cât de simple, pe atât de eficiente, care să-i descurajeze pe hoți.
1. Folosiți un port-chei, dar nu vă inscripționați pe el numele și prenumele, inițialele sau alte date din care poate să-și dea cineva seama că vă aparțin.
2. Montați-vă vizor la ușă!
3. Nu divulgați oricui date despre programul dumneavoastră de lucru!
4. Nu păstrați în casă sume importante de bani și nu faceți publice valorile pe care le dețineți !
5. Nu lăsați cheia sub preș, în ghivece cu flori sau în alte locuri ușor de găsit!
6. Nu lăsați lipite pe ușă bilete de tip "Lipsesc 3 ore", "Sunt la piață"!
7. Un aparat de radio pornit poate îndepărta un hot !
8. Asigurați-vă că posibilele căi de acces în locuință nu sunt la îndemâna potențialilor infractori!
9. Nu "popularizați" achiziționarea unor bunuri de valoare!
10. Atenție la anunțurile date la mica publicitate, pot fi un pont gata servit hotului!
11. Gândiți, înainte de a invita persoane necunoscute în locuință!
12. Instalați-vă sonerii la ușă! Descurajați astfel hoții care, sub masca unor oameni cinstiți, au un pretext să vă forțeze ușa/poarta, pătrunzând în locuința!
13. Dacă vi s-au furat documentele, cheile, luați masuri urgente de schimbare a sistemelor de închidere/asigurare a locuinței.
14. Nu lăsați cheile la gâtul copiilor! Un potențial hot este tentat să-l urmărească și să i le sustragă, deoarece știe că nu e nimeni acasă!
15. Folosiți jaluzele sau draperii care să nu permită ochilor indiscreți studierea locuinței, a componenței familiei, a programului de lucru etc.
16. Fiți prudenți fața de oamenii binevoitori care, deși nu muncesc, duc un mod de viață îmbelșugat! În mod sigur aceștia se ocupă cu afaceri murdare, furturi sau alte infracțiuni.
17. Când sunteți acasă, lăsați cheia în ușă, dar răsucită într-o poziție care să nu poată permite degajarea ei dacă se introduce o altă cheie din afară.
ATENŢIE LA BUZUNARE
În mijloacele de transport în comun:
• când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă și atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
• evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată și puteţi deveni cu uşurinţă victimele celor care fură din buzunare;
• dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane care nu vă inspiră încredere căutaţi să vă schimbaţi locul;
• o geantă atârnată neglijent pe umăr, este o „invitaţie” pentru hoţi;
• ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în fața dumneavoastră;
• buzunarul de la spatele pantalonilor este extrem de vulnerabil la urcarea și coborârea din mijloacele de transport în comun;
• dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.La cumpărături:
• fiţi foarte atenţi în zonele aglomerate din pieţe, bazaruri, gări, autogări, magazine etc.
• portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere;
• feriţi-vă de priviri indiscrete când manevraţi banii;
• când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi și nu permiteţi să fiţi înghesuit;
• nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
• nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
• nu ţineţi banii, actele personale și cheile în acelaşi loc;
• nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;
• reclamaţi Poliției cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.
PREVENIREA DELINCVENŢEI JUVENILE
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliția vă recomandă:
• comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
• fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violență nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
• interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dvs.;
• încercaţi să-i cunoaşteţi și să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. și de familiile lor;
• asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
• distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii și al utilităţii, fără a exagera însă;
• atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
• alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
• când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.
VIOLENȚĂ STRADALĂ
• Luaţi-vă măsuri de precauţie mai ales când circulaţi noaptea, la ore târzii, pe străzi pustii sau neiluminate;
• Evitaţi să circulaţi singuri la ore târzii sau prin locuri neiluminate și puţin frecventate;
• Nu purtaţi în mod ostentativ bijuterii sau alte bunuri de valoare, cum ar fi telefoanele mobile;
• Evitaţi pe cât posibil compania unor persoane aflate sub influenţa alcoolului. Dacă nu este cu putinţă, evitaţi orice conflict cu aceştia, nu-i jigniţi și nu-i încurajaţi;
• Nu răspundeţi provocărilor unor persoane aflate care se „leagă” de voi pe stradă;
• Nu încurajaţi violență și injuriile. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor;
• Dacă observaţi că sunteţi urmăriţi, nu ezitaţi să cereţi ajutor trecătorilor de pe stradă;
• Nu vă faceţi singuri „dreptate” lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecinţe grave, nebănuite. De la o palmă sau îmbrânceală, victima se poate dezechilibra și lovi în cădere, iar riscul unor complicaţii nu este de neglijat;
• Nu adoptaţi o atitudine de atac, nu încurajaţi și mai ales, nu participaţi la manifestări agresive stradale: bătăi, insulte sau alte tipuri de agresiuni.
• În mijloacele de transport în comun, aglomeraţiile stradale etc., nu vă angajaţi în dispute verbale, chiar dacă sunteţi provocat;
• Cea mai bună armă de apărare în cazul unui atac este strigătul. Dacă sunteţi agresaţi, bătuţi sau tâlhăriţi pe stradă, strigaţi cât mai tare după ajutor. Procedând astfel alertaţi persoanele din jur, iar agresorii vor fugi;
• Nu ameninţaţi, nu jigniţi, nu vă manifestaţi superioritatea, ambiţia sau dispreţul;
• Este important să vă păstraţi calmul. Neintrând în panică, veţi putea sesiza cu multă claritate intenţiile agresorului, posibilităţile de apărare sau de acţiune pentru a scăpa de zona de influenţă a acestuia;
• Dacă sunteţi victima unei agresiuni, încercaţi să reţineţi multe semnalmente ale autorului și anunţaţi de îndată poliția; sporiţi astfel şansele de identificare, prindere și pedepsire a agresorului.
CUM CIRCULĂM. SFATURI PENTRU CONDUCĂTORII AUTO
Mulţi dintre noi am fost luaţi prin surprindere de schimbarea bruscă a timpului. Zăpadă, frig, polei, sunt doar câteva dintre caracteristicile ultimei răbufniri a iernii, caracteristici care pot da multă bătaie de cap conducătorilor auto.
De aceea, pentru a evita comiterea unor evenimente neplăcute, recomandăm conducătorilor auto:
• înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului;
• adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, trafic și meteo;
• nu uitaţi să vă puneţi centura de siguranţă;
• pe timpul deplasării adoptaţi o conduită preventivă - depăşire, viteză, prioritate, zone frecventate de copii, care să vă protejeze de implicarea în accidente.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.
E bine să se ştie că la fiecare al cincilea delict de circulaţie intervine alcoolul. Acţiunea alcoolului asupra sistemului nervos este nefastă la conducătorii auto obosiţi, la cei care suferă de astenie nervoasă și la cei care consumă medicamente, mai ales sedative.
Pentru combaterea consumului de alcool în rândul conducătorilor auto, vă recomandăm:
• apelul la conştiinţa și la spiritul de răspundere al conducătorilor auto. Ei trebuie să înţeleagă pericolul pe care îl reprezintă consumul de alcool la volan;
• supravegherea circulaţiei în punctele nodale, cu grad sporit de producere al accidentelor și în orele în care există predispoziţie pentru consumul de alcool;
• recoltarea probelor biologice în toate cazurile de accidente pentru stabilirea alcoolemiei;
• desfacerea de băuturi reconfortante, fără alcool, în special în locurile de popas.