• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
31 MAI 2017 – ZIUA MONDIALA FARA TUTUN
Miercuri, 31 Mai 2017 08:46
In fiecare an, in data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii si partenerii sai marcheaza ZIUA MONDIALA FARA TUTUN, subliniind riscurile privind sanatatea si alte riscuri asociate consumului de tutun (in toate formele sale) si militand pentru politici eficiente care sa reduca consumul. OMS le solicita tuturor tarilor sa prioritizeze si sa grabeasca eforturile in ceea ce priveste controlul tutunului, ca parte din asumarile trecute in agenda privind dezvoltarea durabila pentru 2030.

PToate tarile vor beneficia de pe urma unui control eficient in ceea ce priveste epidemia tutunului, in primul rand protejandu-si cetatenii proprii de efectele daunatoare ale tutunului si in al doilea rand reducandu-si cheltuielile din economia nationala.
Politia Locala Sector 2, alaturi de Agentia Nationala Antidrog, parteneri in implementarea Strategiei Locale Antidrog Sector 2, au derulat o ampla Campanie de informare a elevilor si cetatenilor, cu privire la efectele psihologice, fiziologice si riscurile consumului de tutun.
Tinerii si adultii au aflat, prin intermediul fly-erelor diseminate, ca tutunul nu a constituit o problema de sanatate publica pana la inventarea, odata cu revolutia industriala, a masinii de fabricat tigari. Tehnologia de fabricare a tigarilor a pus bazele consumului masiv de tutun care, in zilele noastre, a ajuns sa fie principala cauza a deceselor in Europa. Industria de tutun a tinut ascunse pana nu demult studiile care aratau capacitatea tutunului de a genera dependenta si diverse probleme de sanatate. Forma cea mai extinsa de consum a tutunului este cea de tigari, in al caror fum s-au identificat aproximativ 4000 de compusi chimici.
Mai mult de 6 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifra estimata sa creasca la mai mult de 8 milioane pe an pana in 2030, fara actiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezinta o amenintare pentru fiecare dintre noi, indiferent de sex, varsta, rasa, cultura sau nivel de educatie. Aduce suferinta, boala si moarte, saraceste familiile si economiile nationale.
Conventia OMS privind controlul tutunului ghideaza lupta globala impotriva epidemiei tutunului. Acest tratat international are 179 de tari partenere si Uniunea Europeana. Mai mult de jumatate din tarile lumii au implementat cel putin o masura din tratat.

zmft1 zmft2

zmft3 zmft4